Klimmen bij de Dalmazzi hut

Een van de leukste tochten van afgelopen zomer was de ‘Christellina (6B+)’ met Dorien op de Mont Rouges de Triolet. Je klimt deze route vanuit de Dalmazzi hut in het Val Ferret, een prachtige, wilde plek aan de zuidkant van het Mont Blanc gebied. Ik was nog nooit in deze hut geweest en ik vind het altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken. En nu ik er geweest ben kan ik zeggen dat het zeker de moeite waard is. Het dal is erg mooi, de aanloop is niet al te lang (circa 2,5 uur) en de mensen van de hut zijn aardig. En vooruit, nog meer pluspunten: je hebt namelijk een gratis topo, geen Chamonix- stress voor het halen van de laatste lift, het is niet al te druk (wij deelden de hut met 10 anderen) en last but not least, het klimmen is er zeker de moeite waard.

Vroeg opstaan en hard afzien hoeft niet, want de routes komen pas vanaf 9.30 in de zon, maar we zweten toch behoorlijk tijdens de steile aanloop van circa 5 kwartier. Het kost ons helaas best wat tijd om de instap van de juiste route te vinden (er zitten 7/ 8 routes op een rij). Tip: er hangt een raar soort maillon in de eerste haak (als je de 6c+ skipt). Wij werden naar de route Christellina gelokt omdat de 2e lengte de omschrijving ‘traumriss’ krijgt in de Kletterfuhrer van Topoguide.de. Mooie spleten klimmen trekt ons altijd, en in deze lengte zou je ook nog eens redelijk wat eigen materiaal moeten plaatsen. Klinkt goed! En gelukkig worden onze hoge verwachtingen helemaal waargemaakt. Het is een toffe 50m lange 6a+ lengte vol met hand en vuistverklimmingen, echt te gek!

Ook daarna komen nog mooie lengtes. De 6B+ sleutellengte is tricky, maar goed te doen als je de beste ondergrepen weet te vinden en op je voetenwerk let. En het scheelt dat de boorhaken steeds precies op de juiste plekken zijn geplaatst. Vanaf de standplaats heb je mooi uitzicht op de gletsjer aan de overkant. Ik vrees wel dat door de klimaatverandering deze gletsjer in hoog tempo zal verdwijnen. Zo zonde….

Uiteindelijk bestaat deze route maar uit 6 lengtes, maar het zijn wel lange, continue moeilijke lengtes. We zijn daarom helemaal voldaan als we bovenaan komen en hebben pijnlijke tenen als we eenmaal op de top staan. Wie nog zin heeft kan abseilen en een van de naastgelegen routes doen. Die zien er ook erg leuk uit. Wij zijn terug gegaan naar de hut en hebben de volgende dag de ‘ INDICAZIONI OBBLIGATORIE ‘ gedaan vlakbij de hut (6B, 200m). Zeker ook de moeite waard, vooral voor de toffe 6b overhang lengte. Ik raad zelfs aan om deze routes op één dag met elkaar te linken, omdat de top van de Indicazioni niet ver van de instap van Christellina ligt. Scheelt je wat geploeter door klauterterrein.

Al met al een geslaagd uitstapje naar de Dalmazzi hut. Dus mocht je de drukte van Chamonix willen vermijden maar wel mooi graniet willen klimmen, dan weet je waar je moet wezen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s