Ettringen

Ettringen is mijn favoriete klimgebied dichtbij Nederland. Er is zo veel te doen en het is een perfect oefengebied voor granietroutes elders in de wereld. Maar eigenlijk is het voor mij meer dan een trainingsgebied. In Ettringen ontdekte ik dat ik trad- en spleetklimmen heel leuk vind. En dat was best een eye-opener. Vroeger droomde ik vooral van lange alpiene wanden en zag ik single-pitch rotsklimmen als training. Dat veranderde toen ik de specifieke Ettringen klimstijl langzamerhand begon te beheersen. Het klinkt misschien wat overdreven, maar er ging geleidelijk een hele nieuwe klimwereld voor me open toen ik ontdekte dat 15 meter uitdagend, technisch klimmen ook een heel toffe ervaring is.

Het leuke is dat de specifieke crackskills in veel andere klimdisciplines ook goed van pas komen. Zelfs in moeilijke kalkroutes vind ik soms een goede rust door een handjam. Of tijdens het mixed klimmen als ik mijn handen met handschoenen in een brede crack prop. Supersolid! Maar belangrijker is dat mooie crackroutes voor mij een doel op zich zijn geworden. De alpiene avonturen en expedities lonken nog steeds, maar de specifieke klimtechnieken, intense gevechten, spanning van de eigen afzekering en de sportieve uitdaging van het trad-klimmen zijn verslavend. Gelukkig is Ettringen zo’n 3,5uur rijden van mijn huis en wie goed in Europa zoekt vindt nog veel meer moois als het om spleetklimmen gaat.

Hieronder een aantal foto’s die in Ettringen genomen zijn in de afgelopen jaren. Ze hebben nog niet eerder op mijn website gestaan en het leek me leuk ze alsnog te delen. Ik ga er zo gauw mogelijk weer naar toe! Kan niet wachten!

Ik (Bas) in Seepferdchen, een uitdagende 8+ crack waar balans houden moeilijk is.
De spleet wordt steeds iets breder. De crux zit voor mij een meter boven waar ik nu klim, in de sectie met groene camalots.
Michiel klimt de mooie kant Matahari (8).
Cool Running (8) in Mordor. Een mooie lange sportklimroute waar je geen crack klim ervaring voor nodig hebt.
Thijs klimt Seepferdchen (8+).
Lieke in Mayflower (8-), een van de grote klassiekers in het gebied. Veel mensen hebben al gebruld in deze overhangende passage.
Hans klimt Harakiri (7-). Tricky en leuk, zoals vele routes op de Durener Wand,
Dorien doet Irrgarten (6), een goede oefenroute voor handjams op de Grote Wand.
Leon gaat voor een mooie onsight poging in Hydra (9+) op eigen gear. Gelukkig hielden de kleine cammetjes!
Halber Mann (6). Maar Dorien paste er bijna volledig in!
Moos klimt Aucune Plaquette (7). Een toffe handcrack/versnijding volledig op eigen gear.
Moos klimt de mooie Kelle der Knopfgiessers (8) op eigen gear.
Lotte in de sportklimroute Traumtanzer (8) in Kottenheim.
Jeffrey in Protein Pur (8-).
Bomber handjams voor Timme in het bos van Kottenheim.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s