Expeditie Revelation Mountains

Over een kleine 4 weken vertrek ik samen met Niek de Jonge naar de Revelation Mountains in Alaska. Een nieuw avontuur waar ik heel veel zin in heb! We gaan naar een prachtig ruig gebergte met indrukwekkende besneeuwde pieken. En het is echt in de middle of nowhere. De enige manier om er te komen is met een klein vliegtuigje dat op de gletsjer landt. We worden daar gedropt met al onze uitrusting en vanaf dat moment mogen we het zelf uitzoeken. Grote kans dat we wekenlang geen andere klimmers tegenkomen. We zullen dus echt behoorlijk ‘out there’ zijn.

Credit: http://gediminassimutis.blogspot.com/

Er wordt al decennia in de Revelations geklommen, maar het gebied is eigenlijk pas de in de laatste 10 jaar echt op de radar van de klimmersgemeenschap gekomen. Verschillende buitenlandse teams hebben mooie nieuwe routes geopend en daarover gepubliceerd op internet. Als ik die verslagen zag, voelde ik me altijd meteen aangetrokken. De foto’s met technisch mixed klimmen, markante steile bergen, onontgonnen terrein en goede rotskwaliteit lonken gewoon. Dat zijn wel belangrijke ingrediënten voor een gave klimtrip. De Revelation Mountains zaten daarom al een paar jaar in mijn achterhoofd. Niek was er ook meteen voor te porren, en ik vind het echt tof dat het nu dan eindelijk gaat gebeuren.

Credit: Uisdean Hawthorn/Tom Livingstone. Zij klommen in het voorjaar van 2018 in de range.

We gaan ons richten op verschillende mixed beklimmingen aan de noordzijde van de regio. De laatste weken hebben we ons verdiept in de beklimmingen die reeds gedaan zijn en er lijkt zeker nog potentie voor nieuwe routes. De range staat helaas ook bekend om zijn onbetrouwbare weer, dus ik ga er wel vanuit dat we wat stormachtige dagen in onze basiskamptent op de gletsjer moeten uitzitten. In ieder geval ga ik ervoor zorgen dat mijn E-reader vol staat met goede boeken…:p En spelletjes als Yathzee en Regenwormen staan ook op de paklijst. Maar natuurlijk hoop ik vooral dat we voldoende kansen krijgen om echt te kunnen klimmen.

De meeste bergen zijn niet hoger dan 3000m en dat betekent dat we niet hoeven te acclimatiseren. Als het weer eenmaal goed is, kunnen we hopelijk snel aan de slag. Veel wanden zijn wel behoorlijk hoog, zo tussen de 500 en 1200m, dus we zullen ongetwijfeld ook ergens op de berg moeten overnachten. Qua materialen zijn we op alles voorbereid, want we nemen een uitgebreide set gear voor zowel rots als ijs mee. Natuurlijk zorgen we ook voor communicatiemiddelen zoals een satteliettelefoon om hulp te kunnen inroepen.

Er wordt flink generd met kaartjes enzo….
En de voorbereiding doen we vooral lekker binnenshuis.

Mocht je je nou afvragen hoe het is om een expeditie naar de Revelation Mountains te doen, check dan vooral deze pagina op de website van Uisdean Hawthorn. Vette foto’s! Daarnaast is deze Digital Feature van UKclimbing erg de moeite waard. Je ziet hier een mooi gepresenteerd verhaal van de Britse klimmers Ben Silvestre en Pete Graham, die een nieuwe route openden op de Jezebel oostwand in 2015. Het verslag geeft -mede dankzij de zwart-wit foto’s- een donkere sfeer, maar ik kan me wel voorstellen dat dit goed past bij een range waar de bergen duistere namen krijgen als Apocalypse, Jezebel, Golgatha en Exodus.

Ik kan nu nog niet helemaal zeggen in hoeverre we jullie op de hoogte kunnen houden van onze voortgang tijdens de expeditie. We gaan het proberen! En anders horen jullie achteraf hoe het was. We zijn tussen 11-3-2019 en 16-4-2019 op pad. Zin in!

Onze expeditie wordt door de NKBV ondersteund. Klimwinkel.nl helpt mij aan de  juiste spullen. Remco Berendsen van Hoogtegeneeskunde.nl is onze standby expeditiearts. Thanks!

2 Gedachtes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s