Orco: destination guide

Liefhebbers van pizza, espresso en vette cracks kunnen hun hart ophalen in de Orco-vallei. In het Gran Paradiso-park in Noord Italië vind je het kleine dorpje Ceresole Reale. Aan alle kanten wordt je omringd door platen van gneissrots, met kenmerkende spleten tussendoor. Om die lege ruimtes tussen de rots is het allemaal te doen. De cracks van Orco zijn perfect voor mobiele zekeringen zoals cams en nuts. En om ze te kunnen klimmen mag je een breed arsenaal aan hand-, voet- en lichaamsverklemmingen in de de strijd gooien. Moe, beurs en voldaan kan je aan het einde van de dag in het dorp voor de meest heerlijke pizza’s en ijsjes gaan! Klinkt als een lekkere vakantie toch?

IMG_5382
De Fessura della Desperazione, oftewel de “spleet van de wanhoop.” Deze intense, 3 lengtes lange off-width crack vraagt veel van lichaam&geest 🙂
IMG_5293
Elisir d’Incastro, 6b+. Een gave vinger en vuist crack die je zelf moet afzekeren.

Waarom Orco?

Ik ben nu twee keer in Orco geweest, in oktober 2016 en augustus 2018. Na de eerste trip had ik al me voorgenomen om nog een keer terug te komen. Ik vond het klimmen erg cool. Het is voor mij vooral een gaaf gebied omdat je er mooie trad- en crack routes kan klimmen. Crackklimgebieden zijn relatief zeldzaam in Europa en Orco is van de weinige plekken waar je echt een goede hoeveelheid spleten bij elkaar hebt. Veel routes zijn korte multipitches (tot max. 8 lengtes) maar er zijn ook een aantal hele leuke single pitch sectoren. Qua klimstijl kan je veel platen, versnijdingen, spleten en schoorstenen verwachten, eigenlijk alles wat je normaal gesproken in alpiene rotsgebieden zoals Bergell en Chamonix tegenkomt. De rots is perfecte gneiss en klimt alsof je op graniet klimt.

Als je in de vallei om je heen kijkt is er rots in overvloed en kan je werkelijk overal gaan klimmen. Een kleine kanttekening is dat de hoeveelheid puur spleetklimmen ten opzichte van het totale route-aanbod relatief beperkt is. Veel routes hebben een plaat-, kant- of wandklim karakter en zijn voorzien van boorhaken. Sommige hiervan zijn erg moeilijk en worden zelden beklommen. Het gevolg is dat de meeste klimmers zich richten op dezelfde bekende spleten. En terecht, want deze populaire routes zijn van hoge kwaliteit. Maar het is dus (helaas) niet zo dat de topo volstaat met de ene na de andere splittercrack. Pure spleetklimliefhebbers zullen op een gegeven moment alles wel afgewerkt hebben (mja is dat niet in elk gebied zo??). De moeilijkheden van de cracks liggen tussen de 6a en 8b, en er is voor ieder niveau wel een mooie klassieker te vinden. De behaakte (niet-crack) routes zijn trouwens gewoon leuk om te doen, maar deze stijl kom je ook op veel andere plekken in de Alpen tegen.

De bekendste wanden zijn op het zuidwesten gericht, en daarom kan klimmen tijdens hartje zomer wel erg heet worden. Met een siësta en een goede planning is het goed te doen. Wellicht is het beter om Orco net buiten de zomer te bezoeken, als de zon minder krachtig is. Tijdens mijn bezoek in oktober 2016 was het wel flink koud als de zon onder was. De hoeveelheid zonuren is rond die tijd relatief beperkt (10.00 tot 17.00). Een huisje is dan wel zo relaxed, maar bikkelen op de camping kan natuurlijk ook.

Fanatieke aid klimmers kunnen aan de bak op de gladde wanddelen van de Caporal en de Sergent. Je vindt hier serieuze ondernemingen waarbij een portaledge en haulbag vaak noodzakelijk zijn. Wie het rustiger aan wilt doen kan zich prima vermaken op de kleine massiefjes zoals Dado, Droide en Pietra Filosofica. Je vindt hier hele leuke, afwisselende routes op boorhaken tussen 5a en 8a. Er zijn ook enkele fantastische single pitch spleten die je volledig zelf moet afzekeren. Het zijn goede gebieden om vertrouwd te raken met de klimstijl en de omgang met mobiele zekeringen. Vaak kan je in deze behaakte routes ook mobiele zekeringen plaatsen, waardoor je een veilige oefensetting creëert.

Alle mogelijkheden staan uitvoerig beschreven in de goede Engelstalige topo van Maurizio Oviglia. De topo geeft veel uitleg over de klimgeschiedenis en gaat diep in op de lokale klimethiek. Het is aan te raden om hem al van te voren te bestellen zodat je goed kan oriënteren op het gebied. Hieronder alvast een paar mogelijkheden om in de sfeer te komen.

Aangeraden routes

Diedroladruida

IMG_1719
Dorien in de Diedroladruida (6a+)

IMG_1749

Deze te gekke hoekversnijding ligt in het gebiedje Droide. Dit is een route die alpiene rotsklimmers ongetwijfeld leuk zullen vinden. Ook voor sportklimmers die de stap naar trad willen maken is dit een goede keuze. De route is volledig behaakt, maar je kan hier natuurlijk altijd je zelf zekeringen leggen om te oefenen met gear plaatsen. Veel andere routes (5b t/m 7c) in dit gebiedje zijn trouwens ook erg leuk. Aanrader voor de eerste dag!

Kosterlitz boulder

IMG_20161015_145053465
Niek de Jonge klimt de Kosterlitz

Deze route, of eigenlijk high-ball boulder, is slechts 8m hoog maar toch erg de moeite waard. Het is een 6b handcrack waar je perfect op je handverklemmingen kan oefenen. Er zit een tophaak en je kan makkelijk een toprope inhangen via de achterkant van het blok. Zonder verklemmingen wordt de route loodzwaar, dus “cheaten” met laybacken levert weinig op. Er ligt een permanente crash-pad voor als je de route zonder touw klimt. Dit is alleen aan te raden als je volledig vertrouwd bent met jammen. Bij de top-out wordt de crack vuistbreed, en een val zonder touw is dan echt ver. Als je de techniek nog onder de knie moet krijgen kan je dit het beste doen op een toprope. Zo kan je je relaxed focussen op de techniek. Voor nieuwe trad-klimmers loont het daarna ook om op toprope te oefenen met het plaatsen van de cams. Voorklimmen, zekeringen plaatsen en goed jammen kan je het beste apart van elkaar leren en pas in een later stadium combineren. Het kost misschien even tijd om de techniek onder de knie te krijgen, maar daarna gaan er werelden voor je open. 🙂

Incastromania

IMG_5267
Rik in de Incastromania (6a)
IMG_1838
Dorien in de Incastromania.

Incastromania is een prachtige 6a van 25m die je volledig zelf moet afzekeren. Voor de startende trad-klimmer is dit een aanrader als je geoefend hebt met jammen en cams plaatsen, bijvoorbeeld op de Kosterlitz. Jammen is een must om de route relaxed te kunnen klimmen, anders wordt het veel moeilijker dan 6a. Je vindt deze route op de Sergent.

Fessera Della Disperazione

IMG_5360
Tomas van Lieshout in de eerste lengte van de Disperazione.

 

IMG_5366
Rik in de 2e lengte.
IMG_5407
Rik van Odenhoven in de 3e lengte van de Disperazione.

Niet iedereen zal deze route een aanrader vinden, maar wat mij betreft mag ie niet ontbreken. Deze fantastische off-width heeft veel indruk op mij gemaakt. Het gaat om een diagonale traverse van drie lengtes. De spleet is ongemakkelijk breed, maar je kan bijna altijd de rechterhelft van lijf in de spleet verklemmen om te rusten. Als je met je voeten buiten de spleet klimt zijn de moeilijkheden rond de 6b+. Minimaal drie grote cams maat 5 of 6 zijn wel aan te raden. Het is ook handig om een set met normale maten mee te nemen, maar die kan je niet vaak kwijt. Minder grote cams en dan doorschuiven kan misschien ook, maar hou er rekening mee dat het een diagonale lijn is waarbij je de naklimmer niet te veel pendelrisico wilt geven.

Diedro del Mistero

IMG_1972

De Diedro del Mistero is een gave 6b crack die je volledig zelf moet afzekeren. De eerste twee lengtes zijn wat minder bijzonder, maar de de versnijding zelf is het waard. Je volgt een soort boog met een goede crack aan de binnenkant. De cammetjes liggen lekker, de handverklemmingen zitten goed maar het ontbreekt aan voettreedjes op de gladde muur. Daarom moet je toch nog even goed aan de bak in deze klassieke route.

Verdere aanraders:

  • Sitting Bull (6c+). Gave crack met harde overhangende crux.
  • De boulders onder de Caporal. Hele goede trainingsground voor verschillende soorten spleten.
  • Classics die mij erg mooi lijken maar die ik nog niet gedaan heb: Nautilus (6a multipitch), Orecchio del Pachiderma+Rattlesnake (6b+6c), Legoland (7a/7b roofcrack).

Praktische tips

Wanneer moet je gaan?

Voorjaar, zomer of najaar. September lijkt mij een ideale maand. De zomer kan heet zijn, maar als je de warmste uren van de dag vermijdt, is het wel mogelijk.

Overnachting

Rondom Ceresole Reale vind je 3 verschillende campings. Wij sliepen op camping Casa Bianca. Dit is een prima camping waarbij het water door zonnepanelen op het toiletgebouwd wordt verwarmd. Ook zijn er kleine cabines te huur. Camping La Peschera ligt wat dichterbij de voornaamste klimmogelijkheden, maar dit is vooral handig als je geen auto hebt. In de omgeving zijn er ongetwijfeld ook huisjes te huur.

IMG_1804
De camping in het avondlicht.

Vervoer

De reis van Amsterdam naar Orco kostte ons met de auto bijna 15 uur. Het is echt een flink eind rijden dus. Ter plekke kan je redelijk goed zonder auto uit de voeten, maar je zal lang niet bij alle gebiedjes kunnen komen. Vliegen en een auto huren kan natuurlijk ook.

Eten&drinken

Natuurlijk kan je in de Orco vallei fantastisch Italiaans eten&drinken in de lokale restaurants. De pizzeria’s Fonte Minerale (gerund door klimmers) en Tre Levanne zijn top en de ijsjes in het dorp smaken ook erg lekker!

Gear

Een 60m enkeltouw voor de single pitch gebieden en een dubbeltouw voor de multipitches. Twee of drie volledige sets cams t/m maat 3 zijn geen overbodige luxe. Grote cams zoals maat 4,5 en 6 zijn in specifieke routes noodzakelijk.

Boodschappen

Er is in Ceresole Reale alleen een klein kruidenierswinkeltje waar wij elke ochtend vers brood en kaas kochten. Je kan het beste bij een van de grote supermarkten aan het begin van de vallei veel boodschappen inslaan. Dit is algauw een uur rijden vanaf de camping.

Wat kan je nog meer doen?

Wandelen, mountainbiken en racefietsen is heel goed mogelijk. Het Gran Paradiso park is prachtig. Als je genoeg hebt van het trad klimmen kan je de sneeuw opzoeken voor een alpiene beklimming van de Gran Paradiso. De rit naar de Colle Nivolet is een fantastische beklimming op de racefiets, maar ook met auto is het de moeite waard. Het is een van de hoogste geasfalteerde wegen in Europa en het slingert eindeloos omhoog door het ruige berglandschap. De Falesia di Luca is een overhangend sportklimgebied waar je ook in de regen kan klimmen. Wel lastig te vinden, en het is aan te raden om online topo’s te raadplegen om er te komen.

IMG_1802
Aan het einde van een heerlijke dag klimmen op de Droide.

Neem gerust contact op als je vragen hebt. Veel plezier alvast mocht je in Orco gaan klimmen :)!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s